Welcome to my world :) – muffinki z jagodami i białą czekoladą

Muffinki jagodowe z białą czekoladą.

Siekanie czekolady to najlepsze ćwiczenie silnej woli ;-).

Muffinki są bardzo smaczne, jedyną wadą jest to, że ciasto po połączeniu z rozmrożonymi jagodami staje się dość sine. Problem rozwiązuje kruszonka, dzięki której ciastko wygląda apetycznie.

Składniki na ciasto:

– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki soli
– 3/4 szklanki mleka
– 1 duże jajko
– 1/4 szklanki oleju
– 1/2 łyżki startej skórki cytrynowej
– 2 białe posiekane czekolady
– 1 i 1/2 szklanki jagód (o tej porze roku niestety mrożone)

Kruszonka:
– 1/3 szklanki cukru
– 1/4 szklanki mąki
– szczypta cynamonu
– 3 łyżki (4-5 dag) masła lub margaryny

Mieszamy w osobnych miskach wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól) oraz mokre (rozmącone jajko, mleko, olej, starta skórka z cytryny). Następnie szybko mieszamy łyżką wszystkie składniki i dodajemy czekoladę i jagody. Mieszamy. Nakładamy do foremki na muffinki i nakładamy kruszonkę. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.

Przepis z tej arabeskowej strony.

Smacznego ;-).

This entry was posted in muffiny and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Welcome to my world :) – muffinki z jagodami i białą czekoladą

  1. pysznotki says:

    ale pysznosci. Wyglada smakowicie!!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s