Ciasto czekoladowo-orzechowe o nieziemskim zapachu

Samo przygotowywanie tego ciasta jest już wielką przyjemnością dla zmysłów. Coś, co pachnie masłem orzechowym i czekoladą nie może wyjść źle. Przepis z almost bourdain.

Składniki:
85g masła
1/4 szklanki masła orzechowego
2 posiekane czekolady mleczne
1 szklanka mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 duże jajko

masło i bułka tarta do formy

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.  W osobnej misce używając miksera elektrycznego łączymy cukier, cukier wanilinowy, miękkie masło i  masło orzechowe. Czynność tę wykonujemy około minuty, tak aby składniki dobrze się połączyły. Dodajemy jajko i miksujemy jeszcze około 30 sekund. Następnie dodajemy czekoladę i mieszamy delikatnie.

Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i opruszonej bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez ok 20 minut.

Po wyjęciu delektujemy się zapachem (zanim zjemy :-) ).

Jestem zachwycona tym ciastem. Wygląda niepozornie, a jest smaczne w tak oczywisty sposób jak orzechowo – czekoladowe batony na półce sklepowej. Na pewno zrobię jeszcze nie raz!

…żebym była tak zadowolona jak całowana pani na obrazie Klimta :)

This entry was posted in ciasta and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s