Migdały, pomarańcze, czekolada, krem

Mocno migdałowe ciasto brownie z odrobiną pomarańczy. Dla amatorów smaku migdałowego. Jako dodatek krem mascarpone. Przepis cytuję z kwestii smaku.

Składniki:
• 100 g ciemnej, gorzkiej czekolady
• 50 g czekolady mlecznej
• 50 g ciasteczek Amaretti  (kupiłam w Lidlu)
• 100 g migdałów bez skórek lub płatków migdałowych
• 170 g cukru
• 2 łyżki kakao
• drobno starta skórka z 1 pomarańczy (tylko zewnętrzna, najbardziej pomarańczowa część)
• 3 – 4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (pominęłam)
• 100 g masła, miękkiego
• 4 jajka, rozmiksowane mikserem
• 3 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao do posypania

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w garnuszku na bardzo wolnym ogniu. Ciasteczka Amaretti i migdały mielimy w młynku do kawy. Mieszamy z cukrem, skórką pomarańczową, kakao i likierem. Miksujemy z miękkim masłem i uprzednio ubitymi jajkami. Dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy. Przelewamy do formy o średnicy 20cm i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

Składniki na krem mascarpone:

Krem mascarpone:
• 250 g sera mascarpone
• 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% (zimnej)
• 5 łyżek cukru pudru

Ubijamy zimną śmietanę z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodajemy serek mascarpone i ubijamy szybko. Podajemy w osobnej miseczce. Jako dodatek możemy dodać drobne owoce jak jagody, maliny, truskawki.

Kwiaty dla solenizantki :).

This entry was posted in ciasta and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s