Tort z kremem ajerkoniakowo – czekoladowym

Zrobiłam tort na Dzień Matki/Dziecka :). Na prośbę mamy miał być nasączony kawą i z kremem takim “jak kiedyś robiłam” czyli maślanym ze spirytusem. I pomimo dyskusyjnej urody zdjęć tort wyszedł naprawdę smaczny.

Składniki na biszkopt (doskonały przepis znaleziony u Dorotus)

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami  cukier wciąż ubijając. Dodawać po kolei żółtka dalej ubijając. Następnie powoli dosypywać wymieszane mąki i ubijać już na wolnych obrotach.

Wykładamy dno tortownicy o średnicy 20 – 21 cm papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Nie musimy niczym smarować boków.  Pieczemy 30 – 40 minut w temperaturze 160 – 170 stopni C. I teraz najważniejsza sprawa. Gorący biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika upuszczamy w formie na podłogę z wysokości ok 60 cm. To nie żart ;). Następnie wkładamy do piekarnika, zostawiamy uchylone drzwiczki i studzimy. Rzucanie ciasta sprawia, że pęcherzyki powietrza, które nagromadziły się w cieście nie powiększą się podczas wydostawania się na zewnątrz (wtedy ciasto opada) tylko szybko uciekną i ciasto nie straci objętości. Na pewno jest to sprawdzona metoda i biszkopt wychodzi idealny.

Składniki na krem ajerkoniakowy:

  • budyń śmietankowy
  • 1 i 1/5 szklanki mleka
  • kostka masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • kieliszek ajerkoniaku (lub więcej)

Robimy budyń z mleka, proszku budyniowego i cukru. Studzimy.  Masło ucieramy dodając po łyżce wystudzony budyń. Na koniec ucierania dodajemy ajerkoniak.

Składniki na krem czekoladowy:

  • szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • kostka masła
  • 2 – 3 łyżki kakao
  • kieliszek spirytusu (lub więcej)

Do nasączenia biszkopu:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka cukru

Ucieramy mikserem żółtka z cukrem. Dalej dodajemy porcjami miękkie masło. Na końcu dodajemy kakao i spirytus.

Biszkopt kroimy na 3 blaty. D0brym sposobem jest zrobienie delikatnych nacięć nożem aby zaznaczyć linię cięcia i dalej użycie nici. Obkręcamy nitkę wokół ciasta, krzyżujemy dłonie (chodzi o to aby stworzyć wokół ciasta pętle nicią) i ściskamy delikatnie. To świetny patent aby blaty były równe. Teraz nasączamy ciasto kawą. W tym celu przygotowujemy zwykłą kawę w filiżance i studzimy. Nie żałujemy, ciasto ma być wilgotne.

Kremy dobrze lekko schłodzić przed smarowaniem blatów, ale też nie za mocno. Ich podstawą jest masło, więc kremy szybko tężeją i stają się “twarde”. Dzięki temu łatwo robi się nimi wzory na torcie. Przy przekładaniu kremem tortu dobrze zastosować kolejny patent czyli przygotować miskę z gorącą wodą, w której co chwila moczymy nóż. Ciepłym nożem będzie dużo łatwiej.

Dekorujemy tort jak nam się podoba, ja wykorzystałam czekoladowe serduszka i zrobiłam kremowe kleksy. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że to mój pierwszy tort :).

Popołudniowa Warszawa:

This entry was posted in ciasta and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Tort z kremem ajerkoniakowo – czekoladowym

  1. Bayaderka pl says:

    Peppervanilla, Twoj tort wyglada pysznie. Do wyprobowania!:) pozdrawiam.

  2. Bayaderka pl says:

    A i zapomnialam dodac, ze nie powiedzialabym ze to Twoj tortowy debiut:) oby tak dalej. Udanego tygodnia!

  3. Dziękuję Bayaderko, miło to czytać, życzę również smakowitego tygodnia ;).

  4. DARIA says:

    na jakiej duzej tortownicy pani robila ten tort? bo wydaje mi sie malo tego kremu z poltora szklanki mleka ? i te poltora szklanki mleka na jeden budyn w proszku co jest na 500ml ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s