Ciasto z brązowego cukru z czekoladowym ganache

Znalazłam to ciasto na blogu http://www.melskitchencafe.com/ i byłam pewna, że musi być pyszne pomimo mało efektownego wyglądu. I faktycznie jasna część ma bardzo przyjemnie ciągnącą się konsystencję i karmelowy posmak. Pyszne. 2 warstwy ciasta przełożone są ganache czyli czekoladą rozpuszczoną w zagotowanej śmietanie. Biorąc pod uwagę nasycenie ciasta właściwiej byłoby nazwać je batonem. Jest zbite, ciężkie i przypomina trochę krówkę.

Składniki:

– 1 ¾ szklanki mąki
– ¼ łyżeczki soli
– 220 g masła
– 1 ¾ szklanki brązowego cukru
– 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
– 1 ½ ekstraktu waniliowego (wykorzystałam cukier wanilinowy)
– ½ szklanki gęstej śmietany
– 2 tabliczki czekolady (gorzkiej lub deserowej)

Przygotowujemy formę o wymiarach 25 x 38 cm. Smarujemy masłem spód formy. Wykładamy formę papierem do pieczenia, przycinamy tak aby za dużo papieru nie wystawało ponad formę. Smarujemy papier w formie (spód i boki) masłem i posypujemy mąką. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

W misce mieszamy mąkę z solą. W osobnej misce ucieramy mikserem masło z cukrem do puszystej masy. Dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy cukier wanilinowy i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę w 3 porcjach i miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy masę na formę i wyrównujemy. Pieczemy 18 – 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy do ostygnięcia.

Siekamy czekoladę i wrzucamy ją do miseczki. W rondelku zagotowujemy śmietanę i zalewamy nią czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy aby ostygła, ma być nadal wystarczająco gęsta do rozsmarowania, ale nie płynna.

Teraz przekrawamy ciasto na pół (nie tak jak warstwy tortu do przełożenia tylko pionowo nożem tak, aby w rezultacie powstało ciasto o wymiarach połowy formy). Rozsmarowujemy ganache na jednej warstwie i przykrywamy drugą warstwą. Jeśli chcemy udekorować wierzch to zostawiamy trochę ganache i wypełniamy nim woreczek, z którego ucinamy rożek. Dekorujemy dowolnie. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny lub dłużej. Kroimy na małe kwadraty lub prostokąty. Smacznego!

This entry was posted in ciasta and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Ciasto z brązowego cukru z czekoladowym ganache

  1. anahitka9 says:

    Jestem ciekawa jak smakuje- brzmi i wygląda bardzo zachęcająco:)

  2. Oo, takie w stylu ciężkiego batonika mi się podoba!

  3. piękna ta krateczka, taka misterna :) Dziękujemy za dodanie zdjęcia, czekamy na kolejne!

  4. Majana says:

    Świetne! Mogłoby być idealnym mazurkiem na Święta Wielkanocne.
    Musi być pyszne. A krateczka rzeczywiście piękna.
    Pozdrawiam:)

  5. Cześć,czekam cały czas na jakąś nowość bo ostatnio jem dwie czekolady dziennie Pozdrawiam

  6. Pingback: Batoniki z brązowego cukru z ganache czekoladowym | Cukrowa Wróżka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s